Begraven of cremeren

Traditioneel hebben Nederlanders hun doden altijd begraven. Pas de laatste decennia is daar met de sterke opkomst van het cremeren verandering in gekomen. Maar nog altijd wordt meer dan 50 procent van alle doden in Nederland aan de aarde toevertrouwd.
Het begraven van een dierbare geeft nabestaanden de gelegenheid de plek te bezoeken waar ze het begraven lichaam aanwezig weten. Een plek die zich heel bijzonder leent voor gedenken en overwegen.

Crematie is geen nieuwe vorm van lijkbezorging. Al in de prehistorie werden de lichamen van de doden gecremeerd. Ging men in de beginperiode van crematie automatisch uit van het verstrooien van de as, tegenwoordig zijn er vele bestemmingsmogelijkheden. Men kan er voor kiezen de as bewaren of te verstrooien. Deze twee mogelijkheden sluiten elkaar niet in alle gevallen uit: as die is bijgezet kan later eventueel alsnog verstrooid worden. Steeds vaker wordt ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid de asbus bij te zetten in een bestaand graf of een speciale plek te geven in onze urnentuin. De as mag ook worden verstrooid op of bij bestaande graven.

De Uitvaart

Er wordt meer en meer openlijk gesproken over alles wat met de dood te maken heeft. Steeds meer mensen vormen eigen ideeŽn over de uitvaart en bespreken dit met hun omgeving. Kiest u voor thuis opbaren of in een rouwcentrum? Wie draagt de kist, dragers, familieleden of vrienden? Laten we de kist dalen in het bijzijn van de familie? Op welke locatie wordt begraven? Na afloop van de plechtigheid condoleren op de begraafplaats of elders? Wat zijn de voorschriften die gelden voor een grafteken? Wij willen graag zo veel mogelijk rekening houden met uw wensen.

Jonkerbos heeft voor een uitvaartplechtigheid twee ruimtes ter beschikking. De kapel en het stiltecentrum staan in beginsel 45 minuten tot uw beschikking. Indien deze tijd te kort is kunt u beide ruimtes ook langer reserveren. U bent geheel vrij in de keuze van het programma van de plechtigheid. Indien gewenst kunt u ook hier afscheid nemen van de overledene.
Het is mogelijk om tijdens de plechtigheid muziek te laten spelen via de aanwezige geluidsinstallatie. U kunt ook uw eigen cassette of compact disks laten afspelen. Het is daarnaast ook mogelijk een geluidsband van de afscheidbijeenkomst te laten opnemen.
De kapel is geschikt voor kleine gezelschappen tot ongeveer 30 personen. Het stiltecentrum is geschikt voor het ontvangen van grote en kleine gezelschappen. Het maximum aantal zitplaatsen is 40, overige belangstellenden kunnen staan. Deze ruimte is bij uitstek geschikt voor korte bijeenkomst met enkele sprekers.
Het is belangrijk om uw ideeŽn en wensen met betrekking tot de uitvaartplechtigheid goed door te spreken met de uitvaartleider. Wij adviseren u dan ook om van tevoren de ruimtes te bekijken.